eller Registrera för att skapa inlägg och ämnen.

Elfsborg - Sirius [2020-08-03 kl 19.00]

Svår match i morgon, men vi brukar inte ha så svårt för boråsarna.

Vi har gjort 14 mål mot dem sedan vi gick upp, 2017 och -18 vann vi samtliga möten medan det i fjol blev 1-1 i Borås respektive 2-4 i Uppsala.

Med undantag för 6-0 i häcken mot Häcken har de bara 8 insläppta på 10 matcher.

Förut var de kungar på plasten men oförmögna att spela på gräs, men i år är de seriens bästa bortalag och har stärkt sitt spel på gräset.

Upplagt för en jämn tillställning tror jag väl.

Vad funkar egentligen bäst, fyrbackslinjen eller tre mittbackar? Båda funkar väl egentligen, men det är när systemet ändras på slutet som det skapar kaos. Hoppas att vi kan bibehålla våra backar matchen ut, så ska det nog gå bra bakåt. Sen vore det ju härligt om vår spelare som spelar på nummer tio kan få göra ett spelmål också. Kämpa!

Blir till att ha koll på Jesper Karlsson som vaknat, lagom tills han fick lämna mitt Fantasylag.

Vid 3-backs så har Tim spelat till höger, Jalle i mitten och Ekdal till höger. Är det bara jag som skulle vilja se Ekdal, Tim, Jalle istället? 🤔

Elfsborg behöver inte ens spela vi ger de gratis mål! Fy fan vad dålig! Låt Lukas stå på bänken några matcher!

Tyvärr, går inte att snacka bort alla lätta mål vi släpper in bakåt.  Mittbackarna och Lukas kuggar inte, det är dålig kommunikation och ännu sämre agerande. Osäkerheten går riktigt att ta på, har du då lag som Ellos och MFF som är heta när chansen ges så blir det så här många mål i baken. Björkströms bästa attribut som mittback är passningsfoten och att han är där i match efter match, men det behövs en Jarl där bredvid som är rejäl för att balansera upp och han har inte varit alls lika bra i år, han ser också obekväm ut att behöva spela bollen så mycket och många lag sätter extra press på honom med gott resultat. Detta Sirius är två delar just nu, det offensiva som är topp i AS och det defensiva som är i bottenträsket. Som tur är väger det offensiva lite över, och det är enklare att justera bort riktiga skitmål än att lära sig passa bollen och skapa målchanser. Men jag sitter svarslös på hur vi med nuvarande material ska bli bra bakåt, och den exakta felkällan, det blir något för Ola och Henke att bita i resten av säsongen och in mot nästa.

Kändes dessvärre talande och signifikativt att släppa in 3-3 minuten efter att vi bytte Hjalle > Mo. Varför ändra på ett – so far, so good – vinnande koncept? Vi verkar inte vara flexibla och kompetenta nog att korrigera uppställningen allt eftersom. Som tur var lugnade sig anstormningen från hemmalaget efter upphämtningen, annars kändes det läskigt nära ett sjukligt tapp till förlust (vilket det ju ändå höll på att kunna bli med det helt sonika långa inkastet som resulterade i dubbelhörna på tillägget).

Men det hade, ärligt talat, kunnat sluta hur som helst. Säkerligen underhållande för neutrala. Vi hade ju ett par lägen för 4-3 tidigare också, för att inte tala om i första då matchen tekniskt betraktat borde kunnat dödats med ytterligare mål …

Oavsett formation är ju dock våra individuella misstag ett kapitel för sig och måste minimeras. Vårt facit på att stuva om i försvaret framåt slutet av matcherna är de facto skrämmande.

Men ack Lukas, vårt kära sorgebarn … Vad är det som händer? Även om det blev rörigt organisatoriskt bakåt så kan vi bara inte ge Elfsborg ett smörgåsbord av bjudningar, då blir slutprodukten så här. Och då var ändå en hemmaspelare gentil och stod för "årets miss" som kommentatorerna ville få det till, också det efter ett tveksamt målvaktsingripande. Men utöver sjabblet bjöd ju även Sugi på ettan och Jalle delvis på tvåan. Det håller inte.

Vad är direktiven egentligen? Jag förstår att vi ofta vill locka upp motståndarna genom att spela oss ur deras höga press, men det kan inte vara på bekostnad av tiki-taka-intentioner vid eget straffområde eller en vägran att sänka en spelare alternativet faktiskt tjonga för att avvärja farlighet. Det blir lite för spelande ibland. Var är vår cynism, som Rydström ju vill plocka fram?

Stundtals magiskt spel i övrigt, men spelet överskuggas av skiten. Dessutom ska man nu också ha ågren över Steffo som sägs missa åtminstone matchen på torsdag. Nu gjorde ju Shabbe en bättre prestation än på ett tag och var bra, men det är fortfarande långt ifrån Steffo-aura på hans aktioner. Där har vi en spelare som just nu är i absoluta toppklass i allsvenskt mått mätt, så det är bara att böna och be att vår otursförföljda fotbollsbegåvning kryar på sig. Allra helst då vi ju tappar Sugi om några veckor. Vi behöver dessa anfallshot på kanterna när spjutspetsen krasst sett lyser med sin frånvaro.